We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

Coronamoe

Op het moment van schrijven zitten we in een lockdown die steeds maar verlengd wordt en waarbij de maatregelen worden aangescherpt. Hoewel januari vaak al niet de beste maand van het jaar is voor velen (inclusief mijzelf), kan de dip dit jaar nog groter zijn. Welke impact heeft dit op hoe we ons voelen en pijnklachten? Wat kun je hier aan doen? Hoe kunnen wij minder coronamoe worden?

Wat de lockdown met ons doet

De impact van een lockdown is voor iedereen uniek. Hoe meer afhankelijk iemand zich voelt van de activiteiten die niet meer gedaan kunnen worden, des te heftiger de impact. Voor velen uit zich dat op vooral twee verschillende patronen: somberheid en angst. 

 

Visualisation and pain

 

Somberheid

Normaal gesproken is januari de maand waarop veel mensen al aangeven zich wat minder vrolijk te voelen. De feestdagen zijn voorbij, er is weinig om direct naar uit te kijken, het is donker en tot slot zit het weer vaak ook niet mee. Genoeg redenen om iets minder lekker in je vel te zitten dan anders. 

De lockdown doet daar nu nog een schep bovenop. Het is onzeker waar we dit jaar überhaupt naar uit kunnen kijken. We weten niet of dit jaar die vakantie, dat festival, familie en vrienden bezoeken of de sociale uitjes door zullen gaan, of in welke vorm. 

Die somberheid en misschien ook het gebrek aan beweging kan er voor zorgen dat je pijnklachten ook verergeren. Het gaat er uiteindelijk niet om of dit terecht is of niet. Het is bijzonder moeilijk om te achterhalen hoe pijnklachten ontstaan en welke omstandigheden daar in welke mate aan hebben bijgedragen. En mocht je het wel ontdekken - dan verandert het waarschijnlijk niet zoveel aan jouw pijn. Kortom: piekeren over de manier waarop het nu gaat lost helaas vaak weinig op en vergroot de onmacht en somberheid. 

Wat helpt dan wel? Een focus op vooruitgang, vanuit je situatie zoals die nu is. Dus niet jezelf vergelijken met vroeger, of met anderen, maar met nu. Veel van de oefeningen in Reducept zullen helpen sombere gevoelens te overwinnen. Focussen op het positieve, je gedrag langzaam uitbreiden, positieve afleiding en mindfulness zijn allemaal strategieën die  niet alleen bij pijn, maar ook bij somberheid en depressieve gevoelens kunnen helpen.

Angst

Iedereen reageert anders op de huidige omstandigheden. Waar de een, net als ik zelf, meer neigt naar somberheid, zal de ander zich eerder gespannen of angstig voelen. Angst over een mogelijke besmetting, meer pijnklachten ontwikkelen, het contact met vrienden of familie kwijt te raken - de angsten die veel mensen nu ervaren zijn divers, maar komen ook veel voor. 

Angst kan ook een grote rol spelen bij chronische pijnklachten. Angst gaat ook bijna altijd samen met pijn. Pijn is zo naar dat eigenlijk iedereen wel bang is voor pijn, of meer pijn. Wanneer de angst voor pijn of de huidige lockdown ervoor zorgt dat je bepaalde dingen in het dagelijks leven niet meer kunt doen, kan het probleem steeds groter worden. Omdat pijn zo’n naar gevoel is willen we er zo weinig mogelijk van. De angst neemt toe, maakt het alarmsysteem gevoeliger en het resultaat kan nog meer pijn zijn.

Om je pijn en angst te verminderen, zul je de waarschuwingssystemen moeten ‘bewijzen’ dat ze het mis hebben. Net zoals je je gevaarsysteem bij pijn wilt bewijzen dat het het niet bij het juiste eind heeft, kun je dat bij angst ook toepassen. Ook daarvoor vind je veel verschillende oefeningen binnen Reducept, die vaak te maken hebben met het vasthouden van je ritme, langzaam activiteiten (met name beweging) uitbreiden en oefeningen om je denken en aandacht te trainen.

Wat helpt nog meer?

Inmiddels is er al veel geleerd over de impact van de pandemie op ons geest, en wat daarbij kan helpen. Kijk voor jezelf of de volgende tips jou aanspreken - en zoek vooral professionele hulp wanneer je het gevoel hebt dat je daar baat bij kunt hebben of zelf nog moeilijk uit jouw somberheid of angst kunt komen.

1. Spreek erover met anderen
Op dit moment hebben erg veel mensen last van de situatie. Door de isolatie spreken we er weinig over, terwijl dat juist nu goed zou zijn. Bedenk voor jezelf welke persoon jij kunt vertrouwen en die jou begrijpt. 

2. Ontwikkel je eigen routine
Niet elke dag hoeft hetzelfde te zijn, maar het kan wel helpen om houvast te creëren door een routine in te bouwen. Tijdig uit bed, een aantal activiteiten die je graag uitvoert en vooral beweging en creatief bezig zijn kunnen ontzettend helpen. Doe ook activiteiten als je er weinig of geen zin in hebt, uit onderzoek naar somberheid weten we dat dat op de lange termijn wel helpt!

3. Blijf in beweging
Hij werd al genoemd in de vorige tip, maar ik benadruk hem toch nog: blijf vooral ook bewegen. Ook als je gebruikelijke zwembad, sportschool of wandelclub niet beschikbaar is. Misschien is dit het moment om iets nieuws te proberen, of een oude hobby (tijdelijk) op te pakken.

4. Voeding en energie
Waar de een gezonder eet door het thuis zitten, is voor de ander de beschikbaarheid van de kast in de buurt een reden om nu minder gezond te eten. Voeding heeft veel invloed op hoe we ons voelen, mocht het lukken dan is gezond(er) eten zeker van meerwaarde. Wat kan helpen is een weekplanning maken van wat je gaat eten voor je boodschappen gaat doen, zodat je precies weet wat je uit de supermarkt wilt halen. Goed eten voor je naar de supermarkt gaat helpt om de verleiding tijdens het winkelen ongezond eten te kopen te weerstaan. Of je laat iemand anders de boodschappen doen!

Ik hoop dat je met deze blog iets meer inzicht hebt gekregen in de factoren die een rol spelen op dit moment en dat een van de tips je iets verder helpt. Als lid van Reducept vind je op de ledenpagina extra artikelen en oefeningen die je verder kunnen helpen.

 

Coronamoe

Meer tips over hoe je je pijn kunt verminderen