Hoe bouw je weerstand tegen pijn op? Zorg je ervoor dat tegenslagen je minder uit balans brengen? Hoe voorkom je terugval?
Om dat uit te leggen gebruik ik het principe van de ‘pijnbuffer’. Een buffer is iets om een tegenslag op te vangen, een soort van ‘reserve’ of ‘voorraad’. Zo kan iemand een geldbuffer hebben voor onvoorziene uitgaven (je auto houdt er ineens mee op bijvoorbeeld en je moet een nieuwe kopen).
De pijnbuffer werkt vergelijkbaar. Wanneer je een pijnbuffer opbouwt, zullen negatieve gebeurtenissen en stress minder snel tot (chronische) pijn leiden. Je beschermt jezelf daarmee voor tegenslagen en de pijn die daar mee samen gaat. Je wordt beter in het opvangen van klappen.
Hoe ziet een pijnbuffer er uit?
Er zijn een aantal onderdelen die eigenlijk onderdeel zijn van ieders pijnbuffer. Dat zijn:
- Beweging: Genoeg beweging is belangrijk. De Engelsen zeggen ook wel ‘motion is lotion’. Beweging is nodig om zowel je conditie, spieren als zenuwstelsel te onderhouden.
- Slaap: Steeds meer onderzoek wijst uit dat een tekort aan slaap voor veel problemen kan zorgen, van pijn tot depressies.
- Plezier: Je zenuwstelsel is dol op plezier en je hersenen zullen stoffen aanmaken die als een buffer voor pijn functioneren. Op een creatieve manier plezier hebben (bijvoorbeeld een instrument leren spelen) is nog effectiever!
- Ontspanning: Lukt het om echt te ontspannen? Activiteiten en beweging af te wisselen met rust, waarin je ook echt even niks hoeft (van jezelf)? Inspanning afwisselen met ontspanning is een belangrijke strategie om je pijnbuffer goed te vullen.
- Mindset: Positieve gedachten en leren van tegenslagen maken dat je sneller vooruitgang kunt boeken en tegenslagen makkelijker loslaat.
Er zijn verschillende strategieën om aan de onderdelen van jouw buffer te werken. Zo kun je aan je mindset werken door mindfulness te doen, maar kan dat ook door verschillende gedachten oefeningen te doen die je op de blog vindt. Ieders buffer, en de manier waarop jij jouw buffer vult, is uniek.
Neem even de tijd om na te denken welk cijfer je jouw buffer geeft per onderdeel. Welk onderdeel scoort het laagst, en hoe kun je daar vooruitgang in boeken? Welke oefeningen ken je, of kun je op de blog vinden, die jou daarin verder kunnen helpen?
Een buffer tegen pijn opbouwen