Genoeg van "omgaan met pijn". Genees je lichaam zonder medicatie. "Bevrijd van pijn" laat zien zien hoe dat kan.
1,5 Miljard mensen wereldwijd lijden aan chronische pijn. De nummer één behandeling van chronische pijn is medicatie, en veel mensen met pijnklachten worden zo jarenlang medisch behandeld. Vaker wel dan niet is een medische behandeling alleen niet voldoende. Het probleem ligt vaak niet in het lichaam, maar in onze hersenen. Het zijn onze hersenen die pijn creëren, en in het geval van chronische pijn te gevoelig zijn geworden. Toch leren maar weinig mensen met langdurige pijnklachten over de rol van ons brein bij pijn en wat je zelf kunt doen om het gevoel van pijn te verminderen.
Bij Reducept zetten we ons in om de behandeling van chronische pijn toegankelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft en uiteindelijk de wereld te bevrijden van pijn. Om bij te dragen aan deze missie, bundelt Louis Zantema zijn 10 jaar onderzoek en praktijk op het gebied van psychologie en chronische pijn in een nieuw boek, "Bevrijd van pijn".
In dit boek legt Louis uit hoe pijn werkt, en welke strategieën en technieken patiënten kunnen helpen pijn te beïnvloeden en te verminderen door hun brein te trainen. Hij geeft de lezers niet alleen "leren omgaan met", maar vertelt letterlijk hoe je je hersenen kunt hertrainen om minder pijn te hebben.
We hebben Louis gevraagd om ons meer te vertellen over zijn nieuwe boek.
Louis, waarom heb je dit boek geschreven?
Louis: Bij langdurige pijn denken we vaak direct dat er iets mis is met ons lichaam. Veel mensen met pijnklachten worden jarenlang vooral ook lichamelijk behandeld. In werkelijkheid spelen onze hersenen een grote rol bij de pijn die we beleven. Toch leren maar weinig mensen met langdurige pijnklachten de rol van ons brein bij pijn en wat je zelf kunt doen om je pijnbeleving te verminderen. In de praktijk zag ik zo veel mensen na jaren pijn opknappen van deze kennis en strategieen, dat ik met dit boek hopelijk meer mensen in een eerder stadium op weg kan helpen.
Toen ik als psycholoog startte te werken met mensen die chronische pijn hebben, vond ik het in het begin erg lastig om deze te behandelen. Ons beeld van pijn is dat het iets in ons lichaam is dat er altijd wel zal blijven. Gaandeweg leerde ik meer over pijn en begon ik met het toepassen van behandelmethoden waar patiënten echt resultaat mee gingen boeken. Omdat de kennis in dit boek nog altijd zo lastig toegankelijk is voor iedereen die pijn heeft, richt ik mij nu volledig op het toegankelijk maken van pijnbehandeling. Zowel met dit boek, als via innovatieve behandelmethoden als VR en apps.
Wat is het hoofddoel van het boek?
Louis: In dit boek leer je wat je kunt doen om zelf grip op de pijn te krijgen. Je begrijpt op welke manieren je pijn kunt beïnvloeden en hoe je je leven zo in kunt richten dat de pijn steeds een kleinere kans krijgt.
Wat zijn de belangrijkste vragen die je probeert te beantwoorden met dit boek?
Louis: In dit boek beantwoord ik de vragen ‘hoe werkt pijn?’, ‘Hoe kan het dat je veel pijn kunt hebben wanneer dokters het niet kunnen verklaren?’ en ‘Wat kan ik zelf doen om mijn pijn te beïnvloeden?’.
Voor wie is dit boek goed?
Louis: Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor mensen die zelf pijn ervaren. Het is een heel praktisch boek, dat vol staat met oefeningen en tips voor mensen met pijn. Voor pijnbehandelaars is het interessant om naar te verwijzen, of om zelf oefeningen uit te halen die je in jouw behandeling kunt toevoegen.
Als je pijn hebt, wil je er zo snel mogelijk vanaf. Voor veel mensen is alleen een medische behandeling niet genoeg. Wanneer je van behandelaars al te horen hebt gekregen dat je ‘ermee moet leren omgaan’, vertelt dit boek letterlijk hoe je dat kunt doen.
Wat is het onderzoek achter het boek?
Louis: Het boek is gebaseerd op mijn jarenlange (behandel)ervaring op het gebied van langdurige pijnklachten. Daarin pas ik behandelmethoden toe die we ‘evidence based’ noemen - namelijk behandelingen waar gedegen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, zoals cognitieve gedragstherapie en mindfulness.
Hoe is het boek opgebouwd?
Louis: Het boek begint met een uitleg over pijn. Zodra je weet hoe pijn werkt, begrijp je beter wat je er zelf aan kunt doen. Vervolgens leer je hoe je je eigen gedrag, gevoelens, gedachten en aandacht kunt trainen om jouw pijnbeleving te beinvloeden.
Het boek staat vol met oefeningen en tips die je kunt uitvoeren bij pijn. Alleen het lezen van een boek zal je pijn niet veranderen - juist het doen van de oefeningen zal jouw brein trainen om anders met de pijn om te gaan.
Hoe is het boek verbonden met de Reducept-methode?
Louis: Reducept is maakt gebruik van dezelfde principes als ‘bevrijd van pijn’. In VR train je je brein om tot de conclusie te komen dat er minder pijn aangemaakt mag worden. De Reducept methode is dan ook een goede aanvulling op het lezen van het boek, wanneer je je brein nog intensiever wilt trainen.
Het boek is vanaf 6 juli 2021 te koop op Bol.com, Amazon en bij alle grote boekhandels in Nederland.