Hoe kan het dat je je eigen brein kunt beïnvloeden door je bepaalde dingen voor te stellen? In de eerste blog van deze week leer je een techniek om te oefenen met wat we ‘visualiseren’ noemen, vandaag ga ik wat dieper in op hoe dit werkt.
Het brein foppen
Wanneer je een spannende film kijkt, voel je zelf (als het een goede film is) de spanning. Je weet dat je naar een plat scherm kijkt, maar het deel van je brein waar gevoelens ontstaan (het emotionele brein), snapt dit niet. Die ziet de film en maakt spanning aan.
Het emotionele brein ziet niet zo goed wat het verschil is tussen ‘echt’ en ‘nep’. Op het moment dat je je iets voorstelt, zou je dat kunnen vergelijken met een TV, maar dan in jezelf. Je kijkt naar de film die zich in je hoofd afspeelt.
En die film in je hoofd kan van alles zijn, zoals we in de vorige oefening al noemden. Het geeft je de mogelijkheid om dingen voor te stellen die in het echt helemaal niet zouden kunnen, maar die jou wel verder kunnen helpen. Want pijn ontstaat ook in het ‘emotionele brein’.
Zelf meer controle krijgen
Door gebruik te maken van je voorstellingsvermogen, kun je na dit een tijdje te oefenen zelf meer controle krijgen over het alarmcentrum in je brein. Zo kun je in moeilijke periodes makkelijker rust vinden en controle ervaren - wat weer positief werkt op je pijn.
Visualiseren en pijn: Theorie