We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

4 negatieve effecten van de automatische piloot in je brein

In de vorige blog ging het erover dat wat je aandacht geeft steeds meer plek inneemt. Vandaag een vervolg. Dat wat je vaak doet, gaat na verloop van tijd steeds meer ‘vanzelf’. Onze hersenen zijn geneigd taken die we herhalen steeds meer ‘automatisch’ te doen. 

De automatische piloot

En dat heeft veel voordelen. De hele dag door doen we van alles zonder dat we er over hoeven na te denken. Best wel lekker, dat je inmiddels een gesprek kunt voeren terwijl je aan het autorijden bent. Nogal een verschil met die eerste rijlessen, waar diepe focus en klotsende oksels nodig waren om de auto op de weg te houden. Het fijne van dat je hersenen na een tijdje als ‘vanzelf’ taken lijken op te pakken, is dat je ruimte overhoudt voor andere zaken. 

Een term die, vooral binnen mindfulness, wel gebruikt wordt is ‘de automatische piloot’. Net als in een vliegtuig, lijken je hersenen een stand te hebben die ervoor zorgt dat bijna alles vanzelf gaat. 

4 negatieve effecten: Wanneer de automatische piloot niet helpt...

Best ontspannend, zo’n automatische piloot. Maar regelmatig gaat dit ook mis. Onze hersenen ‘automatiseren’ ons denken, doen en zelf voelen - en daarbij ook negatieve patronen. Zoals bijvoorbeeld:

  1. Negatieve gedachten over jezelf die steeds maar opkomen
  2. Ongewenste gewoontes als nagelbijten
  3. Te vaak op social media zitten
  4. Steeds maar bepaalde negatieve gevoelens ervaren

Neem het roer in eigen hand

De oplossing? Bewust stilstaan bij je eigen automatische piloot. Welke manieren van reageren herken je voor jezelf die je hinderen? Je kunt dit onderverdelen in:

  • Gedachten
  • Gevoelens
  • Gedrag
  • Aandacht

Wanneer je een patroon herkent, is dat de eerste stap. Je bent je dan bewust ervan, het belangrijkste onderdeel! Daarna gaat het om langzaam veranderen, wat betekent dat je bewust andere patronen kiest. Jezelf voornemen om iedere dag bijvoorbeeld iets actiever te zijn, en jezelf daar aan te houden. Of bewust je aandacht trainen met mindfulness, zodat er minder aandacht naar de pijn gaat. Voor de verschillende categorieën kun je in eerdere en toekomstige blogs tips en oefeningen vinden!