Pijn kan vermoeiend zijn. Tegelijkertijd kun je door vermoeidheid minder doen, wat weer invloed op de pijn heeft. Geen wonder dat pijn en vermoeidheid vaak samen gaan. Wat kun je zelf doen aan vermoeidheid? Lees het in de volgende 5 tips.
Tip 1: Langzaam opbouwen
Bij vermoeidheid bestaat de kans dat je minder actief wordt. Immers, je hebt er geen energie voor. Wanneer je een tijd lang je (teveel) ingespannen hebt, is er niks mis met rust nemen. Als je langere tijd geen activiteiten onderneemt, wordt dat helaas de nieuwe standaard. Je lichaam en brein passen zich aan op de nieuwe standaard, waardoor je conditie minder wordt - maar ook je energieniveau verder daalt.
De truc? Bouw activiteiten weer langzaam op (leer je grenzen kennen). Ontdek jouw basis, en doe elke keer ietsje meer. Heb je een slechte dag? Dan probeer je nog steeds vast te houden aan je ritme, om de spiraal te doorbreken.
Tip 2: Wissel inspanning en ontspanning af
Deze tip geldt voor zowel je lichaam als brein. Wissel periodes van inspanning af met ontspanning. Zorg ervoor dat je maximaal 75% van jouw tijd je inspant of ontspant. Heb je een uur inspanning geleverd? Zorg dan voor minstens 20 minuten meer rust. Heb je net twee uren op de bank gelegen? Kijk of het lukt je minstens een half uur wat meer in te spannen. Lees blog Een betere Lichamelijke Balans: de 75% regel
Deze wisseling tussen in- en ontspanning geldt ook over de dagen. Heb je spierpijn van het sporten gisteren, dan is het verstandiger om een dag rustiger aan te doen. Ons lichaam en brein houden er niet van om continu onder spanning te staan. Er is dan te weinig ruimte voor herstel. En zonder herstel geen groei!
Tip 3: Slaap niet te veel, en niet te weinig
Een risico bij vermoeidheid is dat je steeds langer slaapt en misschien ook overdag naar bed gaat. Je brein went daar zo aan, dat de vermoeidheid vaak nog meer toeneemt. Of je slaapt juist structureel te weinig, waardoor de vermoeidheid opbouwt.
Je vindt bij Reducept meer blogs over slaap: blog 1, blog 2, blog 3.
De belangrijkste slaaptips zijn: Ga op vaste tijden naar bed en uit bed. Liever geen slaapjes overdag. Zorg ervoor dat je kamer zo rustig, koel en donker mogelijk is. En, dat je in de uren voor je naar bed gaat rustig aan doet. Dus geen spannende films, verslavende series of social media…
Tip 4: Regelmatig en gezond eten
Veel mensen beseffen zich te weinig dat vermoeidheid ook sterk kan samenhangen met je eetpatroon. Door bijvoorbeeld sterk stijgende en dalende bloedsuikers kun je je al snel vermoeid en ongeconcentreerd voelen. Het helpt dan ook om op vaste tijden te eten. Bijvoorbeeld drie maaltijden, en drie tussendoortjes. Hoe simpeler en minder bewerkt het eten is, des te beter voor je energie. Zo kun je een appel bijvoorbeeld beter uit de hand eten, dan in de vorm van een smoothie. Je krijgt de suikers uit de appel dan minder snel en in andere vorm binnen, waardoor je beter gevuld raakt en minder last hebt van een piek in de bloedsuikers.
Tip 5: Leg de verantwoordelijkheid voor verandering bij jezelf
De laatste tip hangt samen met alle eerdere tips. Kijk vooral naar wat je zelf kunt doen aan jouw probleem. Wanneer je je zorgen maakt is het verstandig om medische hulp te zoeken. Maar, los van deze hulp, zijn er veel dingen die je zelf kunt veranderen binnen je eigen leven. Zeker wanneer er geen oorzaak voor je klachten gevonden kan worden. Jij bent degene die uiteindelijk besluit hoe je jouw leven wil leiden. En daar ligt ruimte. Of er nou een goede reden voor pijn of vermoeidheid is, of deze niet gevonden kan worden. Er zijn altijd mogelijkheden.