We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

De vervelende oom op jouw feestje

Stel je voor: Je hebt op de app-groep van je familie (die ene waar echt iedereen in zit) laten weten dat je dit weekend je verjaardag viert. Het is zaterdag, en bijzonder gezellig bij jou thuis. In de tuin spelen wat kinderen, mensen kletsen leuk met elkaar en tussen het uitdelen van koffie en gebak door heb je zelf ook een paar leuke gesprekken.

Je denkt dat iedereen er is, als ineens de bel gaat. Misschien een pakketje? Als je naar de deur toeloopt lijkt de taart in je maag zich om te vormen tot beton. Je minst favoriete oom (zachtjes uitgedrukt) staat voor de deur. Zat hij überhaupt in die app-groep? Blijkbaar… Terwijl je nog niet eens bij de deur bent heb je al het idee dat je je oom door de deur heen kunt ruiken…

Dus, wat ga je doen?

A) Met een smoesje je oom weigeren

B) Je oom toelaten, maar er constant voor proberen te zorgen dat hij niemand lastig valt, en zelf maar zoveel mogelijk in gesprek met hem blijven

C) Je oom toelaten en jezelf toch zo goed mogelijk proberen te vermaken, waarbij je maar probeert te accepteren dat hij ook bij de familie hoort. 

Hoewel ik zelf ook sneller voor A of B zou kiezen, zijn psychologen het wel eens over welke oplossing het best is, namelijk C.  Je hebt soms gewoon ‘shit’ in je leven waar je maar mee te doen hebt. Sterker nog, door de problemen te weigeren, of er volledige controle over te willen, worden de problemen alleen maar groter! 

'Schone' en 'vuile' pijn

Voor problemen die steeds maar groter lijken te worden is een interessante vergelijking bedacht, namelijk ‘schone’ en ‘vuile’ pijn.

‘Schone pijn’ is de emotionele en lichamelijke pijn die er is, en waar je niet aan kunt ontkomen. De dingen die tegenzitten, de pijn die jij voelt, en in het voorbeeld hierboven de oom die ineens voor je deur staat. Je hebt over sommige dingen in je leven helaas weinig invloed, of een keus gemaakt die later toch voor problemen zorgt die je niet had overzien.

‘Vuile pijn’ is pijn die ontstaat door hoe je omgaat met je schone pijn. Door te mopperen, je te irriteren, steeds maar te wensen dat de dingen anders zouden zijn dan ze zijn, jezelf dingen ontzettend kwalijk nemen, door te zeggen maar niet te doen, enzovoort. Alle negatieve energie die je besteed aan problemen die je vaak toch niet had kunnen ontkomen. In het voorbeeld kun je je voorstellen dat op A of B tot veel ‘vuile pijn’ kan leiden! 

En dat verklaart waarom psychologen massaal optie C aanbevelen. Probeer de ‘schone pijn’ toe te laten en werk vervolgens toe naar een oplossing. Omdat dit de minste ‘vuile pijn’ oplevert!

Oefening

Misschien heb je de vergelijking al gemaakt, maar als je het voorbeeld van hierboven doortrekt naar jezelf, dan zou je kunnen zeggen dat de vervelende oom ‘jouw pijn’ is. Je lichaam is jouw huis, waar de pijn zomaar binnen komt wandelen, zonder dat jij daar op zit te wachten! Jouw pijn heeft nog niet eens het fatsoen om aan te bellen…

Schrijf voor jezelf op wat jij ziet als ‘schone pijn’. Welke gevoelens komen er in jou op, die er gewoon zijn? Waar je weinig tot geen invloed op hebt? 

Schrijf daarna op welke ‘vuile pijn’ hier ontstaat. Wees eerlijk! Wat denk je en doe je, waarmee je jezelf misschien meer dwars zit dan helpt? Ga je over je grenzen, over word je juist passief? Neem je het jezelf kwalijk? Geef je iemand anders te schuld? Blijf je hangen in irritatie, of verdriet? 

Schrijf ten slotte 1 of 2 voornemens op om je vuile pijn te verminderen. Kies een gewoonte of manier van reageren van jezelf die voor meer vuile pijn zorgt. Bedenk een alternatief, waardoor er hopelijk minder vuile pijn ontstaat. Bijvoorbeeld: Elke keer als ik merk dat ik denk ‘o nee, daar zul je de pijn weer hebben’, doe ik mijn best dat idee maar even los te laten en haal ik drie keer diep adem. 

Succes!