We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

Drie lessen over pijn uit de topsport

Wat kunnen we leren van topsporters, als het om pijn gaat? Topsporters lijden veel pijn. Tijdens het trainen, maar ook hun sportieve topprestaties. Ze zijn steeds bezig hun grens, maar ook pijngrens, te verleggen. Ontdek de drie lessen van topsport die je ook bij chronische pijn kunt toepassen.

Wisseling van in- en ontspanning

Wie denkt dat topsporters elke dag maximaal trainen, heeft het mis. Sterker nog, de laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat juist de herstelperiode na inspanning belangrijk is. Na stevige inspanning herstelt het lichaam, waarbij juist in het herstel het lichaam sterker wordt. 

Bij chronische pijn is nou juist de balans tussen in- en ontspanning net zo belangrijk als bij topsport. Door afwisseling van in- en ontspanning voorkom je dat je je grenzen teveel over gaat, of juist jezelf te weinig belast. 

Drie-lessen-over-pijn-uit-de-topsport

Stop met verzetten

Een belangrijke tweede tip ontdekte ik in mijn gesprek met topschaatser Gijs Esders. Wanneer een topsporter echt pijn begint te krijgen, is het belangrijk om hier niet tegen te verzetten. Door tegen de pijn te verzetten bouwt het lichaam spanning op. Daardoor wordt de prestatie minder. Op momenten van pijn is het belangrijk om zo ontspannen en gefocust te blijven.

Bij chronische pijn gebeurt iets vergelijkbaars. Door het lichaam aan te spannen, neemt de pijn toe. Zeker wanneer spieren (veel) te lang gespannen zijn. Ontspannen blijven bij pijn is daarom ook voor chronische pijn erg belangrijk. Naast de spanning in je spieren, zal ook het alarmcentrum in je hersenen door te ontspannen minder heftig reageren.

 

Gezond leven

Een laatste les van topsporters is dat niet alleen de sport, maar ook het leven om de sport heen belangrijk is. Je kunt nog zo je best doen, als je niet goed slaap of slecht eet presteer je als topsporter minder goed. 

Voor chronische pijn geldt zeker hetzelfde. Door op zoveel mogelijk vlakken in je leven stabiliteit te hebben, kun je meer aan. Als het dan eens tegen zit, zak je niet meteen diep weg. Je bouwt als het ware een buffer op tegen de pijn.

 

Bekijk het interview met Gijs Esders

Zoals je kunt lezen hebben chronische pijn en topsport fink wat overeenkomsten! Het interview met Gijs Esders over topsport en pijn kun je hieronder bekijken, of terugluisteren op Spotify.

Meer podcasts  vind je op ons Youtube kanaal of Spotify.