Deze week is een speciale blogweek, die in het teken staat van drie ‘eigenschappen’ van ons brein. Ons brein heeft namelijk allemaal gewoontes om ons op makkelijke manieren door het leven te leiden. Hoewel deze eigenschappen vaak veel voordeel hebben, hebben ze zeker ook… nadelen. Lees deze week welke eigenschappen van ons brein ook de nodige pijn kunnen veroorzaken - en wat er aan te doen.
Eigenschap 1: Alles wat je aandacht geeft, groeit
Misschien ken je het gezegde ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ wel. Een uitspraak van Aristoteles - een van de bekendste oude Griekse filosofen. Tegenwoordig wordt hier vooral mee bedoelt, dat de zaken die je aandacht geeft een steeds grotere plek innemen in je leven en gedachten.
Die plek wordt ook in je hersenen ‘in beslag genomen’! Hersenwetenschappers hebben namelijk ontdekt dat meer gebieden in je hersenen bezig zijn, als je ergens beter in wordt. Een ervaren vioolspeler heeft bijvoorbeeld veel meer hersen activiteit wanneer ze luistert naar een klassiek concert, dan iemand die geen instrument speelt!
Wanneer we iets aandacht geven en dit vaak herhalen, ‘groeit’ het dus. In andere woorden, je wordt er ‘beter’ in. Maar, dit telt niet alleen voor de goede, leuke of zinvolle dingen in het leven.
Wanneer aandacht tegen ons werkt
Wanneer jouw pijn veel aandacht krijgt, ‘groeit’ de pijn dus ook. De hersenen worden actiever, en de pijn kan zelfs toenemen - zonder dat er in je lichaam maar iets veranderd is! Daarom voelen veel mensen met langdurige pijn steeds meer pijn - de hersenen worden ‘beter’ in pijn.
Op hersenscans zien we dit ook. Iemand met langdurige pijnklachten, heeft veel actievere hersenen bij pijn, dan iemand met weinig ‘pijn ervaring’. Je brein is beter geworden in pijn…
De kunst is dus om alles wat met pijn te maken heeft minder aandacht te schenken. Dat zijn zowel gedachten over pijn, gedrag dat pijn kan versterken als de pijn zelf of andere negatieve gevoelens.
Train je aandacht
Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. Omdat het hier om aandacht gaat noem ik de manier die zich daar het meest voor leent: mindfulness. Mindfulness is bij uitstek een manier om de ‘spier’ van de aandacht te trainen. Om bewuster te worden van wanneer de aandacht weer naar je pijn wordt gezogen en je daar los van te maken. Op deze blog schrijf ik regelmatig over mindfulness, maar mocht je je er meteen meer in willen verdiepen, bezoek dan eens headspace, calm of tenpercent (allen Engels!).
Volgende blog is over eigenschap 2: Het automatiserende brein